Grzyby są smaczne, ale mogą być też śmiertelnie trujące. Ważne jest, by zbierać tylko grzyby znane, co do których nie mamy żadnych wątpliwości! Poznaj zasady bezpiecznego grzybobrania, a także 10 zasad grzybiarza.
Zasady bezpiecznego grzybobrania
Zbieraj wyłącznie grzyby wyrośnięte i dobrze wykształcone
Młode owocniki, bez wykształconych cech danego gatunku, łatwo pomylić. To najczęstsza przyczyna tragicznych pomyłek.
– Bardzo często zatrucia związane z grzybami są spowodowane tym, że ktoś uciął sam kapelusz, myśląc że to jest gołąbek np.: zielony czy gąska zielonka, a pod spodem była pochwa muchomora zielonawego – mówi Wiesław Kamiński, grzyboznawca.
Jeśli jesteś początkującym grzybiarzem, zbieraj tylko grzyby rurkowe (przypominają gąbkę)
W tej grupie nie ma śmiertelnie trujących i występuje mniejsze ryzyko zatrucia niż w przypadku grzybów, które pod kapeluszem mają blaszki.
Pamiętaj, że to nieprawda, że wszystkie trujące grzyby są gorzkie
Istnieją gatunki, które mają słodkawy smak, ale są niejadalne.
– W wypadku muchomorów, wszelkiego rodzaju próby smakowe mogą się skończyć źle – podkreśla Wiesław Kamiński, grzyboznawca, autor portalu NaGrzyby.pl. – Muchomor zielonawy w smaku jest bardzo smaczny, tyle że po prostu śmiertelnie trujący.
Zbieraj grzyby do koszyków bądź pojemników, które przepuszczają powietrze
W żadnych wypadku nie powinno się korzystać z foliowych reklamówek!
– Chodzimy po lesie, zbieramy często do jakichś reklamówek grzyby. Potem długo wracamy do domu. Jest ciepło – to się wszystko zaparza: ziemia, plus grzyby, plus bakterie. I powstaje toksyczna mieszanina, którą się można zatruć po spożyciu posiłku, w którym namnożyły się bakterie – mówi dr Piotr Hydzik ze Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie.
Mając wątpliwości, czy zebrane grzyby są jadalne, warto zgłosić się do Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej czyli sanepidu
Tam specjaliści sprawdzą grzyby. – Nie raz przyszedł grzybiarz, który miał w koszyku połowę grzybów, które musieliśmy zabrać i wyrzucić, bo były niejadalne i trujące – mówi Jacek Żak, rzecznik prasowy Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Krakowie.
Przy pierwszych objawach zatrucia takich jak: wymioty, biegunka, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza lub do szpitala
– Jeżeli objawy żołądkowo-jelitowe występują po sześciu, ośmiu, czasami nawet dwunastu godzinach od spożycia posiłku, wtedy powinna się zaświecić czerwona lampka i konieczna jest wizyta u lekarza toksykologa czy zgłoszenie się do najbliższego oddziału ratunkowego – mówi dr Piotr Hydzik.
Muchomor sromotnikowy to najbardziej trujący grzyb spotykany w polskich lasach
Pamiętaj, że w przypadku zatrucia tym grzybem może wystąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego się gwałtownie pogarsza. – Ten muchomor zawiera amanityny. Są to toksyny, które powodują martwicę wątroby – mówi dr Tomasz Gawlikowski, toksykolog ze Szpitala Specjalistycznego im. L. Rydygiera w Krakowie.
Zobacz też: Kania czy muchomor? Różnice i jak odróżnić czubajkę kanię od muchomora sromotnikowego
10 zasad grzybiarza w lesie
Zapraszamy do zapoznania się z 10 zasadami grzybiarza, opracowanymi przez Lasy Państwowe:
Zobacz też:
Spodobał Ci się nasz artykuł?
Zostaw po sobie ślad w komentarzu poniżej, a także odwiedź nasze profile społecznościowe!
Źródło: zdrowie.pap.pl
Zdjęcie główne: Pixabay.com Infografika: Lasy Państwowe